Dimensiunea A4 si alte formate de hartie – particularitati, domenii de utilizare si curiozitati

Dimensiunea A4 si alte formate de hartie – particularitati, domenii de utilizare si curiozitati  

Alegerea hartiei pentru scopul avut in vedere de catre utilizator, trebuie sa respecte cateva reguli care tin de particularitatile specifice fiecarui tip, incepand de la dimensiunea A4 si pana la formatul B si C. Dimensiunile individuale ale unui anumit format de hartie corespund rolului in care aceasta urmeaza sa fie utilizata. Astfel, incepand de la A4 care e formatul standard de hartie pentru majoritatea aplicatiilor si pana la A7, care este cel mai indicat pentru carnetele si stickere.  

De asemenea, categoriile principale de hartie tip A, B sau C se disting prin rolurile pentru care au fost concepute. De exemplu, formatul C este gandit exclusiv pentru crearea plicurilor, pe cand o coala de tip A cuprinde o marja mai generoasa de aplicatii, incepand de la meniuri de restaurante, brosuri si pana la agende. Colile de tip B sunt cele mai mari dintre aceste trei tipuri si sunt incluse in realizarea materialelor publicitare mari.   

Citeste in continuare si descopera la ce se folosesc standardele de hartie in formatul A, care sunt dimensiunile fiecarui subtip de hartie din categoria A, care sunt cele mai recomandate hartii pentru materiale publicitare sau utilizare uzuala, la birou si multe alte informatii utile, astfel incat sa faci alegerile ideale pentru domeniul de activitate avut in vedere. 

Cuprins: 

  1. Dimensiune A4 pentru utilizare universala – 6 elemente ale hartiei care influenteaza calitatea printurilor 
  1. Dimensiune A3, A0, A1, A2 – Ce tipuri de hartie pot fi integrate in realizarea materialelor cu scop artistic sau publicitar?   
  1. Dimensiune foaie A5 si formate alternative pentru scopuri similare – Cele mai mici subtipuri de hartie A si importanta acestora 

<h2>1. Dimensiune A4 pentru utilizare universala – 6 elemente ale hartiei care influenteaza calitatea printurilor </h2> 


Hartia de tip A4 este cea mai frecvent utilizata in cadrul activitatilor cotidiene, fiind si cea mai compatibila cu majoritatea imprimantelor. Dimensiunea A4 masoara 21 x 29.7 cm, iar zona de printare este de 625 cm2. Formatul A cuprinde mai multe subformate, incepand de la A0, adica cea mai mare si pana la A10, cea mai mica. O foaie cu dimensiunea A4 reprezinta un suport excelent pentru numeroase aplicatii, precum:  

  • Crearea de calendare; 
  • Meniuri; 
  • Contracte; 
  • Scrisori de intentie, recomandate; 
  • Flyere, postere; 
  • Rapoarte; 
  • Caiete etc. 

Colile cu dimensiuni A4 sunt compatibile cu majoritatea copiatoarelor sau imprimantelor. Este esential ca utilizatorul sa stabileasca scopul pe care il va avea materialul in viitor, precum si tipul de imprimanta, daca este de tip inkjet sau laser.   

6 elemente ale hartiei care influenteaza calitatea printurilor indiferent de tipul hartiei utilizate 

  • Dimensiunea 

Acest element este esential, intrucat, colile tip A4, A5 si A6 sunt cele mai compatibile hartii pentru copiatoare sau imprimante. Ulterior, selectarea formatului trebuie sa aiba in vedere si mesajul pe care utilizatorul doreste sa-l transmita prin materialul respectiv. Astfel, chiar daca o coala de marimea A4 este perfecta pentru majoritatea aplicatiilor, nu acelasi lucru se poate spune despre formatul A5.    

  • Stralucirea hartiei 

Acest factor influenteaza perceptia pe care cei din jur si-o vor forma asupra materialului respectiv. Nivelul de stralucire al hartiei dirijeaza claritatea imaginilor, vizibilitatea textelor si gradul de efort depus de cineva in asimilarea informatiilor din continut. Hartia cu cel mai convenabil cost garanteaza un grad de stralucire de aproximativ 104, in timp ce o investitie mai mare in calitatea hartiei asigura luminozitatea optima, adica 113. 

  • Opacitatea hartiei 

Hartia cu nivel ridicat de opacitate scade posibilitatea ca textul imprimat sa fie vizibil si pe verso. 

  • Greutatea hartiei 

Acest factor schimba atat modul in care se simte hartie la atingere, cat si gradul de claritate a imaginii sau textului printat. Hartia standard cantareste 80 g si este cea mai des utilizata in activitatile uzuale sau pentru documente obisnuite.  

Hartia a carei greutate depaseste 90 g incepe sa se incadreze in categoria potrivita pentru crearea de cataloage, materiale publicitare si altele asemenea, care depasesc sfera activitatilor normale de tip office.  

De exemplu, hartia cu greutate de 90 g/m2 este potrivita pentru imprimarea manualelor, tabelelor, a prezentarilor etc. Hartia care variaza intre 90-120 g/m2 este recomandata pentru imprimarea color, iar cea de pana la 190 g/m2 ajuta la realizarea posterelor sau a pliantelor. 

 

Atentie insa, ca pentru proiecte comerciale, publicitare sau pentru printarea de fotografii este necesar un tip de hartie speciala in acest sens. In caz contrar exista riscul ca echipamentul de printare sa se defecteze, hartia sa se deterioreze ori ca nivelul de luminozitate ori claritatea culorilor sa iasa sub asteptari. 

  • Formatul 

Hartia de format A prezinta o suprafata neteda pe ambele parti si compatibilitate cu orice tip de imprimanta. Insa, cea cu jet de cerneala este cea mai recomandata. Hartia de format B este adecvata pentru imprimarea alb-negru sau color fata-verso. Acest format este indicat in situatiile unde este necesara imprimarea unui volum mare de materiale. Formatul B poate fi utilizat cu succes in imprimantele cu jet de cerneala sau cele laser. Colile de hartie de tip C rezoneaza mai mult cu imprimantele laser si sunt proiectate pentru activitatile tip office sau imprimarea pe o singura fata a paginilor cu dimensiuni mici.   

  • Hartie cretata/necretata 

Hartia cretata este disponibila atat in varianta lucioasa, cat si in cea mata. Suprafata cretata confera materialului aspectul neted si luminozitate, ceea ce imbunatateste intensitatea imaginii printate. Hartia cretata este perfecta pentru realizarea materialelor promotionale, copertilor, felicitarilor, ambalajelor de cadouri si in general este preferata in cazul printurilor care necesita lacuire, cerneala metalizata, serigrafie etc. 

Ceea ce diferentiaza hartia cretata de cea simpla este faptul ca, suprafata acoperita cu un agent special face ca materialul sa absoarba mai putina cerneala. Astfel, printurile sunt intacte, dar si mai rezistente la umezeala, tocmai datorita acestui element de acoperire cu capacitate de protectie.  

Hartia necretata detine o suprafata absorbanta, poroasa, care confera imprimarii un aspect discret. Aceasta hartie este recomandata pentru crearea publicatiilor de lux, cartilor si caietelor, rapoartelor, fotografiilor de arta sau plicurilor. 

Care sunt cele mai potrivite hartii A4 pentru printuri office?  

Asadar, pentru printurile uzuale sau tip office este indicata folosirea unei hartii economice, care se remarca prin aspectul practic mai mult decat prin rolul estetic. Aici este vorba despre acele materiale care vor fi utilizate o scurta perioada sau care vor fi aruncate imediat dupa printare. Cele mai comune exemple in acest sens pot fi fax-uri sau e-mailuri de care utilizatorul are nevoie in forma printata pentru putin timp.  

Ce tipuri de hartii A4 sunt indicate pentru materiale publicitare sau comerciale?  

Pentru crearea de materiale publicitare, brosuri sau invitatii, accentul va fi pus inclusiv pe partea estetica, nu doar pe functionalitatea hartiei. Aceasta trebuie sa fie una special conceputa pentru laser sau inkjet, sa prezinte o suprafata lucioasa si un alb dens. Aceasta categorie reduce durata de uscare a cernelii, fara ca aceasta sa fie vizibila si pe verso.  

Alegerea unei hartii speciale pentru fotografii depinde in primul rand de marimea avuta in vedere pentru imaginea respectiva. Pentru materiale comerciale si portofolii sunt recomandate hartiile glossy, iar cele mate sunt perfecte pentru fotografiile pastel, alb-negru sau care prezinta imagini reale care vor fi inserate in materiale jurnalistice.   

Ce categorie de hartii A4 sunt recomandate pentru realizarea de documente business?  

Hartiile de tip A4 sunt populare tocmai datorita caracterului versatil pentru care au fost proiectate. Astfel, de la brosuri si pana la documente importante, acest format standard asigura imagini impecabile si detalii vizibile. Aceste suporturi materiale contribuie masiv la imaginea pe care clientii si-o formeaza despre un anumit business, de exemplu. O coala de marime A4 de un alb dens reuseste sa ridice nivelul de perceptie asupra continutului scris, ceea ce faciliteaza asimilarea detaliata a informatiilor. 

  

<h2>2. Dimensiune A3, A0, A1, A2 – Ce tipuri de hartie pot fi integrate in realizarea materialelor cu scop artistic sau publicitar?  </h2> 


Hartiile cu dimensiuni A3 si A4 sunt cel mai des utilizate intr-o varietate de aplicatii. Acest standard de hartie este destinat mai mult in procesul de creare a ziarelor, posterelor, planurilor, sau a prezentarilor. O foaie A3 masoara 29.7 x 42 cm, ceea ce poate sa insemne ¼ de A1, ½ de A2 sau 2 foi tip A4. Pe langa acestea, formatele A0, A1 si A2 reprezinta si ele alegeri bune in contexte artistice sau publicitare, dupa cum urmeaza: 

  • Hartia cu dimensiune A0  

Hartia cu dimensiune A0 masoara 84.1 cm x 118.9 cm. Fiind una dintre hartiile pentru formate mari, o coala trebuie impartita in patru pentru a obtine o foaie de tip A4 , respectiv in doua pentru un format A1. Acest subtip este cel mai mare dintre toate si constituie un suport perfect pentru realizarea posterelor mari sau a materialelor publicitare de avengura. O hartie cu dimensiunea A0 este integrata in: 

  • postere; 
  • flipchart; 
  • desene tehnice si grafice; 
  • schite. 

 

  • Hartia in format A1  

Tot pentru crearea de postere extinse sunt utilizate si hartiile de tip A1. Acestea sunt de regula intalnite in procesul de realizare a materialelor publicitare afisate pe vitrinele magazinelor, din categoria celor care anunta reduceri, promotii, oferte etc. Dimensiunea unei foi A1 este de 59.4 x 84.1 cm si este echivalenta cu 8 coli de tip A4 sau jumatate din cea A0. Pentru crearea de postere, logo-uri, print-uri sau desene tehnice in domeniul constructiilor, acest format este cel mai indicat pentru a obtine rezultate impecabile. 

  • Hartia A2  

Pentru realizarea documentelor, diagramelor, a schitelor tehnice, calendare, brosuri si postere, dimensiunile unei foi A2 sunt cele recomandate. O coala A2 reprezinta cel mai popular material care este integrat in procesul de creare a reclamelor artistice, a posterelor pentru evenimente, teatru sau cinema. Hartiile cu dimensiuni A2 si A0 sunt cele mai mari dintre toate subtipurile formatului A. O coala A2 se intinde pe o suprafata de 42 x 59.4 cm si masoara cat 4 foi A4, ½ din A1 sau ¼ din A0.  

<h2>3. Dimensiune foaie A5 si formate alternative pentru scopuri similare – Cele mai mici subtipuri de hartie A si importanta acestora </h2> 

 

Daca hartia cu dimensiunea A3 sau A4 se afla printre preferintele majoritare ale utilizatorilor, la polul opus exista foile cu dimensiunea A5, care sunt folosite mai rar, dar inca asigura rezultate excelente intr-o gama larga de materiale. O hartie A5 are o dimensiune de 14.8 x 21 cm si poate servi ca material pentru pliante, reviste, design grafic, brosuri, caiete, manuale de instructiuni si in general, materiale de prezentare. 

Formatul de tip A6 este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mici subcategorii ale tipului de hartie din clasa A. Dimensiunea hartiei A6 este de 10.5 x 14.8 cm, iar rolul sau este inclus intr-un spectru larg de utilizari. In general, colile A6 sunt recomandate pentru crearea de materiale publicitare sau informative, incepand de la vederi, fotografii si pana la agende sau flyere.  

Dimensiunea unei coli A7 este una dintre cele mai mici din formatul A, masurand 7. 4 x 10.5 cm. Alaturi de colile A8, A9, A10, cele de tip A7 sunt utilizate in crearea de carnetele, post-it-uri, pliante si anunturi publicitare.   

 

In concluzie, formatele de hartie tip A, B si C au fost de-a lungul timpului standardizate in majoritatea tarilor. Este esentiala cunoasterea particularitatilor acestora, nu doar a dimensiunilor. Astfel, utilizatorul poate sa mearga la sigur cu formatul special conceput pentru diferite categorii de aplicatii. In ceea ce priveste formatul de hartie A si dimensiunile aferente, speram ca informatiile prezentate anterior ti-au fost de ajutor pentru a clarifica anumite aspecte esentiale pentru domeniul de activitate in care activezi.

Sursa foto: pexels.com 

 

   

To the main pageNext article