Stimati parteneri, va aducem la cunostinta programul de procesare si livrare comenzi in perioada sarbatorilor: Comenzile plasate in intervalul 17 - 21 aprilie 2025 se proceseaza si livreaza incepand cu 22 aprilie 2025. Paste fericit!

Motivarea angajatilor – de ce este importanta satisfactia la locul de munca si cum se obtine in randul personalului

Motivarea angajatilor – de ce este importanta satisfactia la locul de munca si cum se obtine in randul personalului

Motivarea angajatilor

Resursa umana este unul dintre cei mai importanti factori cand vine vorba despre succesul unei afaceri. Specialistii din diverse domenii sunt cei care ajuta o firma sa se dezvolte atunci cand se afla la inceput de drum si cei care ii asigura profitul pe masura ce trece timpul. Aceste principii sunt valabile indiferent de marimea societatii, astfel ca pana si in cele mai mici companii, echipa de muncitori este cea care contribuie in mod activ la succesul sau. Ca antreprenor, sa te asiguri ca nivelul de motivare al angajatilor este unul cel putin satisfacator conteaza foarte mult in ziua azi cand piata muncii este destul de volatila si poate fi greu ca pentru anumite pozitii sa gasesti oameni dedicati, dar si cu experienta necesara pentru a-si realiza sarcinile.

Ce este motivarea angajatilor si cum se face ea? In timp ce definitia este una singura, metodele de a face personalul sa se simta multumit si motivat sunt mai multe, iar cele mai importante dintre ele sunt prezentate in acest articol.

Cuprins:

  1. Motivarea personalului – definitia acestei sintagme si importanta sa
  2. Motivarea la locul de munca – ce masuri poti lua pentru a avea angajati multumiti

2.1. Motivatia la locul de munca prin masuri financiare

2.2. Motivarea angajatilor in cadrul unei firme prin metode non-financiare

 

1. Motivarea personalului – definitia acestei sintagme si importanta sa

Motivarea personalului

Motivarea angajatilor in cadrul unei firme poate fi definita ca totalitatea masurilor pe care angajatorul le ia pentru ca acestia sa isi poata desfasura activitatea performand la capacitatea lor maxima. In afara termenului motivare exista si cel de motivatie care exprima felul in care muncitorii se raporteaza la munca pe care o presteaza si cat de apreciati se simt in raport cu efortul depus. De ce sunt aceste doua concepte atat de importante? In primul rand pentru ca resursa umana este cea care contribuie in mod activ la succesul unei afaceri. Personalul care nu este motivat nu isi va da interesul, ceea ce poate duce la declinul companiei respective.

Ca proprietar sau manager a unei afaceri, poti tine cont de mai multe semne care arata ca angajatii nu sunt sau nu mai sunt la fel de motivati ca in momentul in care au inceput sa lucreze in firma ta. Printre cele mai comune sunt:

  • scaderea productivitatii;
  • invoirile repetate sau lipsa nemotivata;
  • reticenta la a invata lurcuri noi.

Pe langa acestea, nemultumirile prezentate in mod direct sau indirect de unul sau mai multi angajati poate fi un semn ca unii dintre ei nu se mai simt motivati.

Motivarea angajatilor intr-o firma poate fi privita din doua perspective:

  1. cea a managementului, care se poate concentra pe activitatile sale, fara a supraveghea tot timpul felul in care si daca angajatii lucreaza corect si eficient;
  2. cea a angajatilor, care isi pot desfasura activitatile fara sa se simta supusi presiunilor ca sunt verificati in continuu.

Principalul rol al motivarii angajatilor in cadrul unei firme este imbunatatirea performantei acestora, asigurand un mediu care favorizeaza dezvoltarea acestora. Lipsa acesteia va duce la plafonarea oamenilor si a unui randament scazut al acestora, ceea ce se poate reflecta in scaderea productivitatii afacerii. De asemenea, un alt pericol al unei motivari si motivatii deficitare este ca unele persoane sa ajunga sa munceasca mai mult pentru a acoperi ineficienta celorlalti.

Motivarea angajatilor in Romania incepe sa devina importanta pentru angajatori, in special pentru cei care isi apreciaza personalul si care constientizeaza ca fara acestia o afacere nu poate functiona la parametri normali. De aceea incep sa ia diverse masuri prin care sa ii stimuleze pe acestia din mai multe puncte de vedere, astfel incat sa se simta apreciati si sa isi dea silinta pentru a face o treaba cat mai buna.

2. Motivarea la locul de munca – ce masuri poti lua pentru a avea angajati multumiti

Motivarea la locul de munca

Exista destul de multe studii despre motivarea angajatilor si beneficiile sale asupra angajatilor si angajatorilor, iar cel mai important aspect care reiese din ele este ca ridica presiunea de pe ambele parti, ajutandu-le sa se concentreze pe un scop comun: cel al succesului afacerii respective.

Ce inseamna un angajat motivat? Exista mai multe fatete ale acestuia, mai ales ca fiecare persoana este diferita, avand aspiratii diverse din punct de vedere profesional. Din acest punct de vedere, cand vine vorba despre motivare si motivatie la locul de munca, angajatorul nu poate lua masuri individuale pentru fiecare persoana din echipa in parte, deoarece acest lucru ar insemna investitii financiare si de timp uriase. De aceea, metodele utilizate trebuie sa fie adaptate in asa fel incat sa tina cont de nevoile comune ale personalului.

Masurile de motivare a angajatilor pot fi atat negative, cat si pozitive. Astfel, pe lista primelor se vor afla:

  • mustrarile verbale sau scrise;
  • penalizarile salariale;
  • retrogradarile.

Bineinteles ca este de preferat sa nu se ajunga la astfel de stiuatii decat in cazuri grave, insa, din pacate ele exista si au rolul de atrage atentia angajatului sau angajatilor ca un comportament negativ sau un abuz nu poate fi acceptat. La polul opus, sunt masurile pozitive prin care se realizeaza motivarea personalului atat in beneficiul acestuia, cat si al societatii.

Exista mai multe exemple de masuri pozitive pentru motivarea angajatilor, insa doua dintre cele mai utilizate sunt:

  • cele financiare;
  • cele nefinanciare, care sunt de mai multe feluri.

Primele tin adesea de motivarea angajatilor la locul de munca, in timp ce cele din a doua categorie tin mai mult de motivatia acestora. Atunci cand angajatorul se raporteaza la ele, este bine sa creeze un echilibru intre cele doua, astfel incat sa se bucure de o productivitate ridicata.

2.1. Motivatia la locul de munca prin masuri financiare

Motivatia la locul de munca

Unul dintre lucrurile de care trebuie sa tii cont cand vine vorba despre motivarea personalului este ca individul merge la serviciu pentru a fi remunerat. Astfel, suma de bani pe care o primeste lunar trebuie sa fie suficienta pentru a-i satisface nevoile de baza, dar si pentru alte activitati recreative. Asadar, principala masura pe care un angajator o poate lua inca din momentul in care o persoana incepe sa lucreze in firma sa este sa ii ofere un salariu satisfacator. Bineinteles ca din acest punct de vedere se va tine cont de:

  • grila salariala pentru postul oferit;
  • experienta viitorului angajat;
  • numarul de sarcini si dificultatea pozitiei ocupate.

Salariul este si unul dintre factorii importanti in motivatia angajatului la locul de munca. Astfel, acesta isi va indeplini sarcinile cu atentia cuvenita atunci cand simte ca este remunerat in mod corespunzator. Dar motivarea nu se realizeaza doar in baza platii, ci si a altor stimulente de ordin financiar.

In prezent, motivarea angajatilor in Romania se face prin diverse pachete de retentie, cele financiare acoperind:

  • mariri salariale la intervale regulate de timp, dar si pe baza unor evaluari ale performantelor;
  • prime acordate cu diverse ocazii, printre care sarbatorile si aniversarile in cadrul companiei;
  • diverse bonusuri individuale sau de echipa la atingerea anumitor obiective;
  • altor beneficii, printre care subventionarea unor abonamente pentru diverse activitati.

Dintre acestea, beneficiile aditionale precum subventiile pentru anumite abonamente sunt unele dintre cele mai bune exemple de masuri de motivare financiara a angajatilor care pot fi personalizate pentru fiecare muncitor in parte. Astfel, departamentul de resurse umane este cel care poate propune cateva variante din care fiecare om isi poate alege ceea ce i se pare ca il stimuleaza.

Motivarea si motivatia angajatilor nu vine doar din masurile financiare pe care o firma le ia, ci de multe ori din cele nefinanciare, care sunt mai multe si mai complexe.

2.2. Motivarea angajatilor in cadrul unei firme prin metode non-financiare

Motivarea angajatilor

De multe ori, angajatii isi iau motivatia la locul de munca din masurile non-financiare pe care angajatorii le iau si care tin cont de nevoile lor sociale si afective. Acest lucru se intampla deoarece oamenii se simt mai motivati sa faca o activitate profesionala atunci cand sunt impliniti din aceste doua puncte de vedere.

Masurile nefinanciare de motivare a angajatilor sunt mai multe decat cele financiare, acestea impartindu-se in:

  • masuri afective, care au rolul de a-l face pe angajat sa se simta bine la locul de munca;
  • masuri cognitive, care tin cont de nevoia intelectuala a acestuia si care sunt menite sa il ajute sa nu se plafoneze facand aceeasi activitate tot timpul;
  • masuri morale, care inseamna felul in care angajatul se simte apreciat de catre conducere.

Motivarea personalului prin masuri afective presupune utilizarea unui limbaj adecvat si exprimarea aprecierii orientate catre a face angajatii sa se simta respectati la locul de munca. Din punct de vedere, cognitiv, unul dintre lucrurile cunoscute este ca desfasurand tot timpul aceeasi activitate, un om poate ajunge sa se plafoneze si descurajeze, pierzandu-si motivatia. Printre metode care pot fi utilizate pentru a stimula muncitorii se pot regasi:

  • organizarea de cursuri pregatitoare, astfel incat angajatii sa achizitioneze competente noi si chiar sanse de avansare;
  • programele de dezvoltare personala;
  • crearea unor spatii de relaxare.

Masurile morale sunt menite sa ii faca pe angajati sa se simta apreciati, printre ele numarandu-se:

  • recunoasterea meritelor;
  • crearea unor tinte realiste care sa poata fi atinse in cadrul unui ritm normal de munca;
  • comunicarea eficienta si transparenta a deciziilor luate la nivel de management si care au legatura cu ei;
  • respectul pentru timpul personal.

De multe ori, s-a dovedit ca masurile financiare sunt mai putin importante decat cele nefinanciare, oamenii cautand aprecierea si respectul angajatorului si un mediu de lucru lipsit de stres.

Dintre toate acestea, unul dintre cele mai bune exemple de motivare a angajatilor este respectarea timpului personal si al celui petrecut cu familia, programul fiind unul dintre factorii decisivi in special in cazul multor persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Din acest punct de vedere, multe companii aleg sa ofere fie un program de lucru flexibil care poate insemna acolo unde se poate:

  • munca hibrida, adica un anumit numar de zile in care angajatii sa vina la birou si unul in care acestia pot lucra de acasa;
  • munca remote, in care angajatii pot lucra exclusiv de acasa sau din alt loc, in functie de pozitia ocupata.

Pe langa acestea, motivarea la locul de munca inseamna si a le asigura angajatilor toate resursele necesare pentru a-si desfasura activitatile fara a fi nevoiti sa astepte sau isi procure singuri articolele de care au nevoie in operatiunile zilnice. Printre acestea se pot regasi, in functie de domeniul societatii si munca prestata de personal:

Pe langa accesoriile pentru birou, angajatii pot avea nevoie si de alte articole precum echipamentele de protectie, in functie de locul de munca si activitatile pe care le desfasoara. Acestea sunt indispensabile din mai multe puncte de vedere, deoarece fara ele, personalul se poate simti neapreciat si lipsit de motivatie.

Pentru ca acum multe societati aleg sa le ofere angajatilor posibilitatea de a lucra si de acasa ca o masura de motivare a personalului, chiar si in organizarea unui birou in locuinta proprie, angajatorul trebuie sa asigure personalului un minim de articole esentiale, precum un computer de lucru. Cu toate acestea, abia atunci cand strategiile financiare si nefinanciare sunt imbinate in mod armonios se poate vorbi despre motivatia acestora la locul de munca.

In concluzie, ce este motivarea angajatilor? Este suma tuturor masurilor prin care angajatorii reusesc sa le ofere acestora conditii satisfacatoare de munca raportate la o remuneratie corespunzatoare pregatirii si experientei acestora. Aceasta este foarte importanta atat pentru firma, cat si pentru personal, deoarece asigura succesul companiei, ceea ce se va reflecta si in siguranta jobului si motivatia de a face lucrurile cat mai bune. Strategiile care pot fi folosite pentru a motiva oamenii se impart in doua: financiare si nefinanciare, ele trebuind sa fie imbinate intr-un mod cat mai armonios, astfel incat sa determine angajatii sa se simta multumiti si apreciati.

To the main pageNext article