​Reciclarea hartiei, unul dintre cele mai utilizate materiale de pe planeta – De ce exista doar anumite tipuri preferate de catr

Reciclarea hartiei, unul dintre cele mai utilizate materiale de pe planeta – De ce exista doar anumite tipuri preferate de catre centrele de colectare?  

Reciclarea hartiei, unul dintre cele mai utilizate materiale de pe planeta

>

Hartia este o sursa valoroasa de fibre de celuloza si implicit, unul dintre cele mai frecvent utilizate deseuri, in majoritatea ariilor de activitate. O mare parte din materialele de impachetat sau a servetelelor sunt fabricate cel putin partial din hartie reciclabila. Hartia este unul dintre cele mai accesibile materiale din intreaga lume si tot din acest motiv risipa acesteia a devenit un fenomen de proportii ingrijoratoare cu potential de periclitare a sanatatii umane si a supravietuirii speciilor de animale. Reciclarea hartiei ramane cea mai viabila solutie de protejare a mediului inconjurator. Totusi, beneficiile asociate reciclarii hartiei dispar odata ce aceasta a fost patata.  

Cum decurge in etape procesul de reciclare a hartiei si ce beneficii exista? Care sunt tipurile de hartie care sunt excluse de la aceasta procedura? 

Cuprins: 

  1. Reciclarea hartiei, explicata pas cu pas - Care sunt tipurile de material refuzate de centrele de colectare?  
  1. Reciclarea hartiei si a cartonului – Moduri de reutilizare a acestora pentru conservarea resurselor energetice si financiare  
  1. Importanta reciclarii hartiei pentru calitatea vietii si activitatea business-urilor  

<h2> 1. Reciclarea hartiei, explicata pas cu pas -  Care sunt tipurile de material refuzate de centrele de colectare? </h2> 

Reciclarea hartiei are la baza o succesiune de grade, incepand cu colectarea materialului, apoi sortarea si curatarea de capse, lipici si cerneala in fabricile special pregatite in acest sens. Reciclarea hartiei este un proces prin care materialul dobandeste noi utilizari. In prima faza, hartia este colectata in centre speciale, apoi sortata si separata in functie de categoria fiecareia. Un aspect important in ceea ce priveste realizarea reciclarii vizeaza eliminarea detaliilor metalice, a plasticului sau a suprafetelor contaminate cu lichide, grasimi, adezivi si alte asemenea elemente care pot afecta procesul de reciclare.  

Cum este produsa hartia? In cele mai multe cazuri, materialul este produsul lemnului de pin sau molid si care se transforma in pulpa in urma parcurgerii unui proces chimic sau mecanic.  

Exista cateva categorii de hartii care sunt acceptate de catre firmele de colectare. De asemenea, exista cateva categorii de hartie menite sa fie stocate in cosurile de gunoi, neavand nicio sansa de a fi reciclate. Printre acestea se afla: 

  • Hartiile si cartoanele contaminate cu reziduuri alimentare lichide sau solide 

Daca acestea intra in contact cu hartiile curate, exista un potential ridicat sa le contamineze si astfel sa le compromita reusita reciclarii. Prin atingerea materialului cu ulei, de exemplu, deteriorarea materialul este iremediabila. Daca s-ar incerca separarea rezidurilor alimentare de pe suprafata hartiei, tot ar ramane diverse urme sau pete. 

Asadar, servetelele, caserolele, prosoapele de hartie sau cutiile de pizza sunt cele mai comune exemple de hartii si cartoane al caror loc se afla in cosul de gunoi si nu la centrele de colectare. Totusi, in cazul cutiilor de pizza, caserolelor sau a altor recipiente de acest fel, pot fi indepartate partile murdare, care au fost atinse de alimente, iar restul materialului curat poate fi dat spre colectare. 

  • Resturile de hartie 

Exista acte sau alte categorii de hartii care contin informatii confidentiale. Acestea ajung sa fie distruse cu ajutorul distrugatoarelor de documente, tocmai pentru a proteja datele cu caracter personal. Reziduurile de hartie obtinute in urma acestui proces por fi puse cel mult la compost, dar nicidecum reciclate. 

  • Paharele din plastic 

De regula, aceste recipiente sunt acoperite cu o pelicula din plastic pentru a mentine bautura calda in interior. Aceasta nu poate fi eliminata in timpul procesului de reciclare, deci paharele din plastic nu pot fi nici ele valorificate in urma procesului de reciclare. 

  • Hartia cerata 

In aceasta categoria sunt incluse recipientele pentru alimente congelate, bauturi racoritoare, lapte, etc. Hartia cerata este gandita pentru a conserva alimentele. Insa, la fel ca si in cazul paharelor din plastic, pelicula protectoare nu poate fi reciclata in mod separat de hartie. 

  • Servetelele umede 

Servetelele umede pentru indepartarea make-up-ului, pentru curatarea suprafetelor sau pentru pielea bebelusilor sunt eliminate de pe lista firmelor de reciclare. Motivul ar fi faptul ca, acestea sunt fabricate din polipropilena si poliester, asadar dupa utilizare trebuie depuse direct in cosul de reziduuri menajere.  

Categorii de hartii bifate pe lista firmelor de colectare. Care sunt etapele procedurii de reciclare? 

In schimb, categoriile de hartie care sunt adesea colectate pentru reciclare sunt cele de tip kraft sau hartiile pentru copiator, albe, hartii si cartoane colorate, felicitarile fara sclipici, ziarele si revistele, hartiile in formate mari, plicurile, precum si cutiile din carton. 

Inainte de reciclare, cartonul si hartia sunt sortate in functie de calitatea lor. De exemplu, cartonul ondulat are o calitate redusa, ziarele sunt considerate avand o calitate de nivel mediu, pe cand hartia pentru copiator, alba este de rang superior. Cu toate acestea, cartonul poate fi valorificat in urma reciclarii, ajungand sa fie transformat in cofraje de oua sau cartoane pentru diverse sfere de activitate. 

Ce urmeaza sa se intample cu hartia stocata de catre firmele de reciclare?

Hartia acceptata in procesul de reciclare urmeaza sa fie maruntita, apoi topita intr-un recipient mare printr-un amestec de substante chimice si apa, care astfel va descompune materialul in fibre de celuloza. Ceea ce rezulta in urma acestei etape va consta intr-o pasta curata, lasata apoi sa se usuce si care ulterior va fi presata si rulata in benzi lungi de aproximativ 70-80 km. Aceasta va fi mixata cu diverse materiale, in functie de ceea ce se doreste sa se obtina la final. De exemplu, reciclarea hartiei poate avea ca scop crearea colilor pentru documente, hartie de ziar, plicuri, etc.  

Procesul de curatare a materialului obtinut in urma topirii si presarii implica eliminarea particulelor de cerneala cu ajutorul unor bule de aer. 

Materia reciclata astfel poate fi valorificata pe viitor in diverse materiale de constructie, hartie de impachetat sau igienica, servetele ori cofraje de oua. Din reciclarea ziarelor se pot obtine ambalaje de impachetat sau cartoane de oua. Prin reciclarea hartiei pentru copiator pot rezulta tot acelasi tip de material sau hartii sanitare. 

<h2> 2. Reciclarea hartiei si a cartonului – Moduri de reutilizare a acestora pentru conservarea resurselor energetice si financiare </h2> 

Reciclarea hartiei si a cartonului

>

Reciclarea hartiei si a cartonului, spre deosebire de aluminiu, nu se poate repeta la infinit. Dupa cum s-a specificat deja, dupa maxim 5-6 reciclari, fibrele de celuloza se scurteaza, acest fapt ducand la o calitate scazuta a hartiei. Cand materialul ajunge la acest stadiu, acesta poate fi utilizat in realizarea de cofraje pentru oua, servetele, prosoape de hartie etc. Pe de alta parte, compozitia cartonului este deja formata din fibre scurte de celuloza. Asadar, procesul de reciclare poate depasi pragul de 5-6 repetari ca in cazul hartiei. 

Care sunt categoriile de carton pe care centrele de colectare pe admit in scopul de a fi reciclate? 

  • Caron simplu; 
  • Pungi din carton; 
  • Cutii de pizza fara urme alimentare; 
  • Carton ondulat; 
  • Hartie kraft; 
  • Carti postale, vederi, felicitari fara sclipici; 
  • Role de la hartia igienica sau prosoapele de bucatarie; 
  • Plicuri de carton; 
  • Suporturi pentru cafea sau oua. 

 

Pentru reciclarea hartiei si a cartonului se aplica aceleasi reguli. De exemplu, cutiile de impachetat sa nu fie contaminate cu reziduuri alimentare. Felicitarile sau cartile postale sa nu prezinte baterii, ferestre din plastic, suprafete cu lipici sau elemente care stralucesc. 

Reciclarea cartonului implica maruntirea si topirea materialului intr-o compozitie formata din substante chimice si apa. Pasta care se obtine astfel se intinde pentru a elimina surplusul de apa din structura sa, apoi urmeaza a fi rulata. 

Combaterea consecintelor asociate folosirii necontrolate a cartonului 

Pentru a preveni efectele devastatoare pe care le implica risipa de carton si hartie este necesara o suita de masuri menite sa promoveze utilizarea responsabila a deseurilor. 

De exemplu, in privinta cartonului, acesta poate fi reutilizat in numeroase moduri. Este incurajata intrebuintarea cutiilor de carton sub diverse forme. Acestea pot deveni spatii pentru stocarea deseurilor de la birou. 

De asemenea, pot fi personalizate si transformate in cutii pentru cadouri sau pentru organizarea echipamentelor, pieselor vestimentare, a obiectelor de uz personal, etc. In acest fel este redus si consumul, deoarece cu cat se reutilizeaza mai mult, cu atat se cumpara si se arunca mai putin.  

<h2> 3. Importanta reciclarii hartiei pentru calitatea vietii si activitatea business-urilor </h2> 

Importanta reciclarii hartiei pentru calitatea vietii

>

Pentru a intelege importanta reciclarii hartiei si a cartonului pentru sanatatea planetei ar trebui subliniate cateva dintre cele mai relevante curiozitati. 

  • In functie de calitatea ei, hartia poate fi reciclata cel mult de 6-7 ori, cum este cazul hartiei de birou. La polul opus sunt hartiile sanitare, servetelele sau cofrajele de oua, considerate materiale de calitate slaba. Cu cat se repeta procesul de reciclare, cu atat se scurteaza fibrele de celuloza si astfel este putin probabil sa mai poata fi realizate coli de uz normal; 
  • Pentru producerea unei tone de hartie este necesara atata energie cat pentru o locuinta pe o perioada de aproximativ jumatate de an; 
  • Reciclarea unei tone de hartie poate salva peste 10 copaci care au atins o varsta de pana la 20 de ani; 
  • Procedura reduce risipa de apa si energie; 
  • Diminueaza cantitatea de CO2 emisa prin incinerarea depozitelor de deseuri. Procesul de incinerare a hartiei necesita consum de resurse energetice, costuri mari asociate acestui demers, precum si accelerarea poluarii. La toate acestea se adauga si cheltuielile aferente taxelor de mediu; 
  • Poluarea apelor scade cu peste 30%; 
  • Pentru o tona de hartie reciclata se economisesc aproximativ 2 tone de combustibil; 
  • Defrisarile in masa declanseaza alunecari de teren, distrugerea habitatului natural pentru fauna si disparitia anumitor specii de animale. Copacii protejeaza calitatea aerului pe care il respira omul prin faptul ca actioneaza ca o bariera naturala filtrand dioxidul de carbon. Si nu in ultimul rand, replantarea padurilor este considerata un proces de durata, deci reciclarea hartiei se prezinta ca fiind o solutie de economisire a resurselor economice care ar fi alocate replantarii copacilor. 
  • Economisirea spatiilor destinate stocarii deseurilor; 
  • Reciclarea contribuie la limitarea cantitatii de gaze cu efect de sera in atmosfera. 

Efectele negative care survin odata cu risipa de hartie pot fi prevenite sau ameliorate printr-o utilizare mai responsabila a acestui material. De exemplu, se poate impune o limita a numarului de pagini printate. De asemenea, economisirea hartiei se poate face prin utilizarea fata-verso sau a partii ramasa libera. 

 

Firmele pot achizitiona o gama larga de produse din hartie reciclata, pe care sa o utilizeze in diferite domenii. Aceasta politica ar putea oferi companiei avantaje nebanuite, precum incheierea de noi parteneriate sau fidelizarea clientilor. Exista multi oameni care opteaza pentru serviciile firmelor care au adoptat practici sustenabile, deci acest pas poate avea un impact pozitiv asupra imaginii business-ului respectiv. 

Datorita evolutiei tehnologice, calitatea hartiei reciclata atinge nivelul celei standard. Asadar, materialele reciclate sunt o alternativa sustenabila si economica totodata pentru o marja larga de activitati zilnice care se desfasoara intr-un birou. 

Asadar, prin reciclarea hartiei si a cartonului este sustinut procesul privind restabilirea echilibrului ecologic si economisirea resurselor de energie in urma defrisarilor in masa. Hartia este un material biodegradabil, dar acest proces are impact asupra mediului prin faptul ca sunt eliberate emisiile de metan. Astfel, un alt beneficiu valoros asociat reciclarii hartiei este subliniat prin atenuarea emisiilor nocive si implicit a pericolului de incalzire globala. 

Surse foto: pexels.com, freepik.com

To the main pageNext article